3 augustus 2015

Dikke gluten-vrije Sponge Cake



Ingrediƫnten


  • Sojamelk, 375ml
  • Kokosolie, 150g
  • Meel (tarwebloem of glutenvrij cake mix), 250g
  • Kokos-suiker, 200g
  • Bakpoeder, 1 pakje
  • Azijn, 1 theelepel
  • Lijnzaden, 1 eetlepel
  • Banaan, 1/2 (klein en rijp)
  • Licor 43 (Vegan Friendly!)
  • Citroenschillen van Biovegan, 1/3 theelepel
  • Xanthaan gom, 1/3 theelepel
  • Mais zetmeel, 1 eetlepel
  • Droge cranberry's, handje vol
  • Bak-soda
  • puntje zout
  • Backtijd: 40-55 min.
  • Temperatuur: 175°C (hete lucht oven)

Opmerkingen: 

De springvorm is van 20 cm, geolied met kokosolie en met bloem besprenkelt. Ik zet het een paar minuten in de koelkast om de olie te verharden.
Normaliter zou het ook nodig zijn om de kokosolie 1 minuut in de magnetron op te warmen (350W-500W zijn genoeg)

Voorbereiding:


Ei vervanger
Zet een theelepel lijnzaad in de blender en giet water of sojamelk tot de peil van de messen. Mix het tot dat de zaadjes vermalen zijn.
Pureer de banaan in een kom met het likeur.
Oven tot 175°C voorverwarmen, in de hete lucht oven gaat dat gewoon heel snel

de rest

Gooi de bloem met het kokos-suiker, een puntje zout, het zetmeel, de citroenschil en de xanthaan gom in een grote kom of schaal, roer goed door om kruimels te voorkomen.
Reserveer een halve kom met sojamelk, dat gaan wij later gebruiken om het rijsmiddel te maken.
Giet nu de rest van de sojamelk, beide ei-vervangers en de olie toe. Gebruik een staafmixer om alles goed door te roeren
Voeg het bakpoeder en de soda aan de gereserveerde sojamelk toe met een theelepel azijn en wacht tot dat er voldoende schuim is.
Giet dit mengsel langzaam en voorzichtig in de kom met de rest van de ingredienten. Wij moeten voorkomen dat te veel koolzuur ontwijkt. Het is precies die koolzuur die de bubbels creƫert, de rol an de olie en de ei-vervangers is deze in de deeg te houden zo dat de cake lekker zacht en sponsachtig wordt.
Strooi ten slotte de cranberry's bovenop.
Ik heb deze cake 40 minuten op 175°C gebakken, maar daarna nog extra 10 minuten op 200°C. De tijden zijn afhankelijk van de Groote van je oven en andere factoren zoals de bloem


Geen opmerkingen:

Een reactie posten